logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

Burn-out en ‘verborgen passie’

Passie geeft energie, motivatie en een gevoel van doelgerichtheid. Het is de drijvende kracht die helpt obstakels te overwinnen en voldoening te vinden in wat we doen. Wanneer echter die passie onderdrukt of genegeerd wordt, beginnen we een deel van onszelf te ontkennen. Dit kan gebeuren door externe druk, zoals de noodzaak om een stabiele baan te behouden, sociale verwachtingen of interne onzekerheden en angsten.

Het negeren van passies leidt tot een gevoel van ontevredenheid en vervreemding. Je besteedt tijd en energie aan activiteiten die niet vervullen, wat resulteert in een gebrek aan motivatie en vreugde. Deze voortdurende mismatch tussen wat je doet en wat je werkelijk wil doen, veroorzaakt een diepgaande innerlijke spanning. Dit soort spanningen stapelen zich op en dragen bij aan de chronische stress die kenmerkend is voor burn-out.

Bovendien, wanneer passies in de schaduw blijven, mis je de emotionele voldoening die voortkomt uit het nastreven van wat je echt liefhebt. Dit gebrek aan voldoening kan leiden tot gevoelens van leegte en zinloosheid. Op de lange termijn kan dit emotionele vacuüm onze veerkracht ondermijnen en ons vatbaarder maken voor de uitputtingsverschijnselen van burn-out.

Daarnaast kun je door het onderdrukken van passies ook het gevoel krijgen dat je niet trouw bent aan jezelf. Deze interne strijd kan leiden tot zelftwijfel en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Wanneer je voortdurend keuzes maakt die niet in lijn zijn met je ware interesses en waarden, verlies je het contact met je eigen authentieke zelf. Dit verlies van contact met jezelf is een belangrijke risicofactor voor burn-out, omdat het je innerlijke bronnen van kracht en motivatie uitholt.

Om te voorkomen dat een verborgen passie leidt tot burn-out of bore-out, is het belangrijk om actief tijd en ruimte te maken voor wat je echt inspireert. Dit betekent niet dat je meteen je huidige verantwoordelijkheden moet opgeven, maar wel dat je met de hulp van een therapeut zou kunnen gaan uitzoeken hoe het toch komt dat je niet doet wat je graag zou willen doen. Werkelijke belemmerende gedachten houden je vast of tegen? Welke overtuigingen zorgen ervoor dat je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat jij wil? En hoe is dit zo gekomen?

Door bewust ruimte te maken voor wat er bij jou van binnen allemaal gebeurt en het ontdekken van je diepste interesses, kun je een gezonde balans gaan vinden. Je boort een nieuwe cyclus van groei en zelfontwikkeling aan die niet alleen jezelf energie gaat geven, maar ook een positief effect heeft op jouw omgeving.

Vraag: Leef jij vanuit je passie? Zo niet, wat houdt jou tegen om te doen wat je graag zou willen doen?