logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

What’s in a name? (juli en augustus)

Zowel Julius Caesar als zijn achterneef keizer Augustus lieten de vijfde en zesde maand (volgens de Romeinse jaartelling) naar zichzelf noemen. Voor mij zijn juli en augustus gewoon de namen van twee zomermaanden en denk ik over het algemeen niet aan het Romeinse keizerrijk, dictatorschap of bloedige gevechten. In onze Nederlandse geschiedenis worden deze maanden ook wel de hooimaand en de oogstmaand genoemd. Namen waar ik me meer bij kan voorstellen. Toch fascineert het me dat Julius en Augustus als een soort eerbetoon aan zichzelf de maanden naar zichzelf lieten noemen. Namen zijn belangrijk. En zoals ik het in mijn werk weleens zie, een naam kan ontzettend lastig zijn. Iemand die niet blij is met zijn naam heeft het over het algemeen moeilijker om in contact met zichzelf te komen. Een naam kan zo beladen zijn met erfelijkheden. Zowel mooi als minder mooi. Een man die vernoemd is naar zijn agressieve opa worstelt met zijn naam en ervaart schaamte over zijn eigen boze uitspattingen. De vrouw die een naam draagt die ‘sterke leider’ betekent voelt telkens weer dat ze faalt vanwege haar zwakke lichaam. Elizabeth, die altijd Lidy werd genoemd, ervaart eindelijk rust als ze zichzelf gewoon weer Elizabeth gaat noemen. Alsof ze daarvoor nooit helemaal haarzelf mocht zijn. Namen en de lading die eraan gegeven wordt nodigen uit om verder te kijken. Eerder dit jaar heb ik de naam van mijn coachpraktijk veranderd van Bij Esther Coaching naar mijn eigen naam Esther te Voortwis. Een kleine verandering, maar toch voelde het voor mij als een stap om mezelf serieus te nemen in het vak wat ik beoefen en ook dat ik me daarin helemaal mag geven. Daarmee bedoel ik dat ik nog meer ben gaan inzien en ervaren dat ik zelf in mijn werk het instrument ben met alles wie ik ben en wat ik met mij meedraag. Ik ben blij met mijn naam. Ik associeer mijn naam met koninklijk, kracht en schoonheid. Een naam kun je zien als een sleutel naar je binnenste. Hoe zit dat bij jou? Welke associatie heb jij met jouw naam?