logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

Wat maakt iemand een goede therapeut?

Esther te Voortwis op haar boerderij de lokatie van de praktijk

Je hebt heftige dingen meegemaakt, jij zal vast een hele goede therapeut zijn!

Een veel gehoorde opmerking, maar ook een veelvoorkomende misvatting. Heftige ervaringen maken niet iemand automatisch tot een goede therapeut. Niet de ervaring zelf is wat iemand kwalificeert, maar eerder wat die persoon met die ervaring heeft gedaan. Het vermogen om moeilijkheden te transformeren in groei en inzicht is wat iemand echt onderscheidt als een goede therapeut.

Ervaringen zoals trauma, verlies, of persoonlijke strijd kunnen zeker waardevolle inzichten bieden in het menselijk lijden. Ze kunnen empathie versterken en een dieper begrip creëren voor de uitdagingen waarmee cliënten worden geconfronteerd. Maar wat echt het verschil maakt, is hoe iemand die ervaringen heeft verwerkt en geïntegreerd in zijn of haar eigen leven.

Een goede therapeut heeft niet alleen geleerd hoe hij of zij met zijn of haar eigen pijn moet omgaan, maar heeft ook een bewustzijn ontwikkeld van zijn of haar eigen blinde vlekken en valkuilen. Ze hebben het vermogen ontwikkeld om zelfreflectie te beoefenen en hun eigen reacties en emoties te onderzoeken. Dit stelt hen in staat om met een open geest en een heldere blik naar de ervaringen van hun cliënten te kijken, zonder hun eigen bagage op hen te projecteren.

Het proces van het verwerken van persoonlijke ervaringen kan iemand ook leren hoe hij veerkrachtig kan zijn in het gezicht van tegenspoed. Een goede therapeut is in staat om hoop en mogelijkheden te zien, zelfs in de meest uitdagende situaties. Ze kunnen cliënten begeleiden bij het vinden van kracht en veerkracht in zichzelf, zelfs wanneer ze zich machteloos of hopeloos voelen.

Kortom, het is niet de ervaring zelf die iemand tot een goede therapeut maakt, maar eerder de manier waarop die persoon die ervaringen heeft verwerkt en geïntegreerd in zijn of haar leven. Het vermogen om moeilijkheden te transformeren in groei en inzicht is wat iemand echt onderscheidt als een effectieve en empathische therapeut.