logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

Strijd (maart)

De maand maart is genoemd naar de Romeinse god Mars, de god van de oorlog, maar oorspronkelijk ook van de vegetatie. En of je nou na een winterse periode wat strijd ervaart om aan te pakken of voelt dat langzaam alles in jou weer tot leven komt, in maart zit weerstand én beweging. Een mooie aanleiding om iets te schrijven over innerlijke groei. 

Innerlijke groei gaat over de beweging van het niet zien naar het zien, van niet weten naar weten, van niet voelen naar voelen. Dit proces start altijd met een verlangen. Een verlangen om te veranderen, iets te doorbreken, het anders te doen. En het gaat altijd over jezelf ten opzichte van de ander. Innerlijke groei gaat gepaard met inzichten, die best confronterend kunnen zijn (doe ik dat echt!?) en wat ook best wat weerstand kan opleveren. Weerstand kan gaan over het bang zijn om herinnerd te worden aan een bepaalde gebeurtenis en de eventuele emotie die daar mee gepaard kan gaan. Of de weerstand kan gaan over ‘als ik verander en mijn familie niet, hoe kan ik dan nog met ze in contact blijven?’. En net zoals de kleine bladknop aan de boom die met z’n kleine blaadjes zich langzaam door zijn schub heen friemelt, is het soms ook best wat gefriemel om eerlijk naar jezelf te durven kijken. 

Aan het begin van mijn ontdekkingstocht zat ik erg in de goed/fout modus. Bij het zien van mijn onbewuste overleefgedrag dacht ik automatisch ‘ik doe dit dus niet goed’. Ik had heel duidelijk een oordeler op mijn schouder en dat maakte het proces van ontdekken en groeien best zwaar. Pas toen ik begreep dat die oordeler al heel lang bij mij was en ook waarom, kon ik er ook een beetje afstand van nemen. En daardoor rustiger en eerlijker gaan kijken naar mezelf. 

Daarvoor had ik wel een veilige setting nodig. Een coach die geen oordeel had maar wel de lastige vragen durfde te stellen, een groep mensen om mij heen die het niet hadden over goed en fout. Veiligheid is belangrijk in het proces van innerlijke groei. Want daar waar de veiligheid van binnen nog niet zo aanwezig is, is het extra belangrijk dat die er wel om je heen is. En hoe meer ik eerlijk naar mezelf kan kijken en kan voelen wat ik voel hoe minder belangrijk het wordt of de omgeving wel veilig is. Van binnen wordt het namelijk steeds veiliger. Dat levert heel veel rust en levenslust op.

Van onbewust naar bewust, altijd met een beetje weerstand, maar dat hoort in maart. 

Esther