logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

Goede voornemens (januari)

Hoe gaat het met je aan het einde van deze eerste maand in het nieuwe jaar? Was je begonnen met goede voornemens en kun je je er aan houden? Ik was zelf niet zo van de voornemens wetende dat ik die na een tijdje weer liet varen. Kortom, goede voornemens vond ik zinloos. Tot ik een paar ontdekkingen deed. 

Januari is namelijk genoemd naar Janus, de god van doorgangen en poorten, ook in tijd. Janus wordt vaak afgebeeld met twee gezichten. Eén dat naar voren kijkt en één dat naar achteren kijkt. In de Romeinse tijd ging het om de 11e maand, omdat het als het begin van een nieuwe periode werd beschouwd. Reflecteren past dus al eeuwenlang bij deze maand. En zo realiseerde ik mij dat een goed voornemen iets heel moois in zich heeft. Het vertelt iets over het hart, iets over de verlangens die je hebt. Iets wat je graag wilt, omdat je dan bijvoorbeeld voelt dat je beter in je vel zit of vooruit kunt. 

Maar waarom lukt het dan zo vaak niet om echt te veranderen? De reden waarom het zo lastig kan zijn om het verlangen echt ruimte te geven is, omdat je systeem nog zo staat afgesteld dat het past bij het verleden (het overlevingsdeel). We hebben allemaal zo onze deuken opgelopen, groot en klein, waardoor we gedragingen hebben aangeleerd die ervoor zorgen dat je de deuk niet meer hoeft te voelen. Op de lange termijn is dit gedrag echter niet helpend en daarom bedenken we goede voornemens. Als we namelijk vooruit kijken, willen we het vaak graag anders. 

Wat ik ook heb ervaren is dat wanneer de deuken een onderdeel mogen zijn van je systeem, ze niet meer weggeduwd hoeven te worden. En dat betekent dat het overlevingsdeel minder hard hoeft te werken. Sommige gedragingen die daar bij hoorden en die toen zo behulpzaam zijn geweest mogen nu eigenlijk gewoon met pensioen. Daardoor wordt het makkelijker om aandacht en ruimte te geven aan de verlangens. En zo worden goede voornemens eenvoudigweg goede gewoontes die passen bij het vooruit kijken, die passen bij het gezonde deel! 

Nu op naar februari, de maand die staat voor ‘reinigen’. 

Esther