logo van Esther te Voortwis getekende bij
Esther te Voortwis

Behoeftig (december)

Als jij maar gelukkig bent …

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat we vaak iets tegen een ander zeggen om er zelf een beter gevoel van te krijgen?

Vooral als het gaat om kinderen kan er nog wel eens iets gezegd worden waarvan de ouder denkt dat het goedbedoeld is, terwijl het eigenlijk gaat het om het sussen of vervullen van een eigen behoefte.

Berthold Gunster speelt iets soortgelijks prachtig uit in de voorstelling ‘Zoals verwacht loopt alles anders’. Ongevraagd geeft Berthold zijn zoon allerlei adviezen voor een succesvolle toekomst en vertelt er ook telkens bij ‘dat het uiteindelijk helemaal niets uitmaakt wat hij kiest als hij maar gelukkig is’. Kortom, de zoon moet én kiezen en ook nog eens gelukkig worden!

Tijdens de tragikomische scenes zag ik het plots nog helderder. Ik wil graag dat mijn dochter iets met me deelt, zodat ik haar kan helpen en dan voel ik mij, heel eerlijk, een goede moeder. Ik ben dus onbewust behoeftig naar mijn eigen kind, terwijl zij net als de zoon in de voorstelling waarschijnlijk gewoon wil dat er even wordt geluisterd …

Wat zal het bevrijdend zijn voor onze kinderen wanneer we ons als ouders bevrijden van de behoefte om ons goed of trots te voelen. Ik hoop echt dat onze kinderen in alle vrijheid hun eigen weg mogen ontdekken. Die neem ik mee het nieuwe jaar in.

Dus op naar een gelukk…. bevrijdend 2024! 💫